Tilbake til blogg
Netthandelsblogg: SEM
Google Automated Discounts: En ny prisstrategi eller urettferdig konkurranse?
Google Automated Discounts har skapt stor debatt i netthandelsbransjen. INEVO skrev om GAD-problematikken allerede i februar 2025. Noen ser det som en innovativ strategi som gir forbrukerne lavere priser, mens andre mener det er prisdiskriminering og villedende markedsføring. Hva er egentlig problemet, og hva sier lovverket?
Hva er Google Automated Discounts?
Google Automated Discounts (GAD) er en tjeneste der Google justerer prisene på produkter i sanntid basert på konkurransesituasjonen, kundenes atferd og nettbutikkens egne minimumspriser. Dette betyr at kunder som finner en vare via Google Shopping kan få en annen pris enn de som går direkte til nettbutikken.
Flere aktører, inkludert Lyko, har tatt i bruk denne løsningen for å vinne budrunder på Google og tiltrekke seg flere kunder. Men denne praksisen har også vekket sterke reaksjoner.
Blivakker estimerer å tapt 200 millioner kroner på å ikke benytte GAD
Problemene med Google Automated Discounts
1. Prisdiskriminering?
Kunder som besøker nettbutikken direkte, betaler ofte en høyere pris enn de som finner produktet via Google. Dette kan oppfattes som urettferdig og svekke forbrukernes tillit.
Dersom prisene er dynamiske og endrer seg basert på kundens søkehistorikk, kan dette regnes som personalisert prising, som krever tydelig merking etter norsk lov.
2. Villedende markedsføring
Markedsføringsloven krever at dersom en vare annonseres som nedsatt, må førprisen være den laveste prisen varen har hatt de siste 30 dagene.
Dersom Google-prisen er lavere enn prisen i nettbutikken, men ikke brukes som førpris, kan dette være i strid med loven.
3.Kundens opplevelse og lojalitet
Kunder som oppdager at de kunne fått en lavere pris via Google kan føle seg lurt og miste tilliten til nettbutikken.
Dette kan på sikt føre til at lojale kunder slutter å handle direkte fra nettbutikken og i stedet alltid søker etter produktene via Google.
Hva taler til fordel for aktører som benytter Google Automated Discounts?
1. Google Automated Discounts kan sammenlignes med rabattkoder
Nettbutikker kan argumentere for at dette fungerer på samme måte som rabattkoder og kampanjer som gis til utvalgte kundegrupper.
Forbrukertilsynet har tidligere uttalt at personaliserte rabattkoder ikke nødvendigvis påvirker førprisen.
2. Prisen kan være allment tilgjengelig
Hvis alle kunder som søker via Google får den samme rabatten, kan det argumenteres for at dette ikke er personalisert prising.
Forbrukertilsynet har ennå ikke konkludert om Google-prisene er personlige eller allment tilgjengelige.
3. Google bestemmer prisene, ikke nettbutikkene
Google setter prisen basert på en algoritme som analyserer konkurransesituasjonen. Nettbutikkene kan hevde at de kun gir Google en minstepris, men ikke kontrollerer hvordan prisen justeres videre.
4. Bransjepraksis
- Flere konkurrenter, inkludert Eleven, NordicFeel og Blush, bruker den samme løsningen.
- Nettbutikker kan argumentere for at dersom praksisen er ulovlig, burde også andre aktører granskes.
Hva sier lovverket?
I følge markedsføringsloven og prisopplysningsforskriften må førprisen reflektere den laveste prisen en vare har hatt de siste 30 dagene. Dersom Google-prisene anses som allment tilgjengelige, må de inngå i denne beregningen.
Kamilla Hjortmo ga en detaljert gjennomgang av hvordan Forbrukertilsynet fortolker den nye prisopplysningsforskriften på et seminar i regi av INEVO høsten 2023
Forbrukertilsynet har ennå ikke kommet med en endelig avgjørelse på hvorvidt denne praksisen er lovlig eller ikke, men har uttrykt bekymring for at dette kan være en form for villedende markedsføring.
Hva bør norske nettbutikker gjøre?
Bruken av Google Automated Discounts kan få store konsekvenser for netthandelen. Hvis Forbrukertilsynet konkluderer med at praksisen er ulovlig, kan det føre til sanksjoner og nye reguleringer. På den annen side, hvis praksisen godtas, kan vi forvente at flere aktører tar den i bruk, noe som kan endre hele dynamikken i bransjen.
For norske nettbutikker handler det nå om å være proaktive og sikre at de opererer i samsvar med regelverket. Det finnes alternativer som gir mer kontroll over prisstrategien, uten risiko for å bryte lover eller svekke kundenes tillit.
Sigrid Sevaldsen, bransjedirektør for teknologi i Virke, løfter frem et norsk selskap, som en aktør som kan hjelpe norske nettbutikker å få kontroll på prisene slik at de unngår å bryte loven.
Hva mener du? Er Google Automated Discounts en smart strategi for bedre priser, eller et uetisk verktøy som undergraver konkurransen?
I INEVO så elsker vi å eksperimentere med nye løsninger. Derfor er temaet for E-handelsdagen 2025: Eksperimentering.
Relevante kilder:
Skjult prissvindel på nett - hvordan Google skaper urettferdig konkurranse (INEVO, 2025)
Nytt prisverktøy: Kan ha gått glipp av 200 mill. (E24)
Samme produkt i samme butikk - 500 kroner forskjell (E24)
Hvordan nye norske prisregler påvirker nettbutikker (INEVO, 2024)