Hopp til hovedinnhold

Tilbake til blogg

Netthandelsblogg: Bedrift

Norske hjørnesteinsbedrifter – en arv for fremtiden, om vi tør

27.02.2025

Hjørnesteinsbedrifter er ryggraden i mange lokalsamfunn i Norge. De skaper arbeidsplasser og holder liv i distriktene. Mange av disse bedriftene har over tid utviklet seg til å bli internasjonale aktører, og har derfor blitt viktige for norsk økonomi.

Nå for tiden står mange av disse bedriftene overfor både nye utfordringer og muligheter. Markedet er i endring, prisene endres, og det er stor internasjonal konkurranse. Ved å ta i bruk digitale verktøy og utvikle egne salgskanaler, kan bedrifter aktivt sikre både vekst og videreføring av sin unike arv. Men kun om man tør å satse.

Gründerbygda som forsvant

For mange år siden hadde den lille bygda jeg kommer fra et rikt næringsliv. For 100 år siden fantes det entreprenører og bedrifter innenfor en rekke områder: knivfabrikk, tjoddifabrikk, teglsteinsverk og et mekanisk verksted, for å nevne noen. I tillegg var det skole, barnehage, flere butikker, postkontor, bank, elektrisk forretning og bibliotek – en levende og aktiv bygd i vekst.

Etter hvert som tidene endret seg og større samfunnstrender påvirket norsk industri og norsk økonomi, forsvant mange av bedriftene én etter én. Med dem forsvant også mye av bygdas livsgrunnlag, og de fleste butikkene måtte etter hvert legge ned.

Men én bedrift klarte heldigvis å bestå. Gjennom kostnadsfokus, innovasjon og tilpasning klarte de å overleve, fornye seg og vokse i en krevende tid. Det har nok ikke vært enkelt, men i dag selger de produktene sine over hele verden, og er fremdeles en solid hjørnesteinsbedrift i bygda. Slike bedrifter gjør det mulig å bo her, ha arbeidsplasser, infrastruktur og et miljø.

Der andre måtte gi tapt, har noen klart å kombinere tradisjon med modernisering og digitalisering, noe som har sikret deres plass i både det lokale og globale markedet. Slike hjørnesteinsbedrifter klarer også å gjennomføre et generasjonsskifte som muliggjør endringer over tid. Kort fortalt, det finnes bedrifter som tør å satse.

Hva er en hjørnesteinsbedrift, og hvorfor er de så viktige?

Mye av det moderne Norge har vært bygget rundt prinsippet om 'by og land, hand i hand', der lokalsamfunn og hjørnesteinsbedrifter historisk har vært viktige – både for bygda og for landets økonomi som helhet.

En hjørnesteinsbedrift er ofte den største arbeidsgiveren i en kommune eller et tettsted, og de spiller en viktig rolle for den lokale økonomien. De bidrar til sysselsetting, både direkte og indirekte, gjennom underleverandører og samarbeidspartnere. De bidrar til skatteinntekter for kommunen, som igjen blir til verdi for innbyggerne.

Mange av disse bedriftene har en lang historie og representerer en viktig del av norsk industri og håndverkstradisjoner. Bevaring og videreutvikling av disse bedriftene sikrer ikke bare arbeidsplasser, men også et levende lokalsamfunn.

Noen hjørnesteinsbedrifter blir enda større, og noen ender opp som internasjonale aktører med stor viktighet for den norske økonomien. Hydro, Jotun, Ekornes og Orkla er eksempler på at dette er mulig.

Digitalisering som konkurransefortrinn

Mange norske hjørnesteinsbedrifter har allerede tatt opp kampen og lykkes med digitalisering og merkevarebygging, men det er fortsatt mange som står igjen og som må handle raskt for å sikre fremtiden. Mange av disse bedriftene må kanskje også gjennom et generasjonsskifte.

Det kan virke som en stor og krevende oppgave, og det er fristende for en bedriftseier å selge til utlandet eller større aktører istedenfor å ta den store kampen. Men det sitter langt inne for mange. Hvor skal man begynne? Det er mange gode unnskyldninger for å kjøre “business as usual”.

Digitalisering kan gi lokale bedrifter en sjanse. Om du har et bra produkt, er en egen nettbutikk en snarvei inn i et nasjonalt - eller internasjonalt marked. Men om kunnskapen er lav, må den bygges. Det tar tid, og det må vedlikeholdes.

Digitalisering er kanskje ikke er så vanskelig som man ofte tror. Det krever riktignok pågangsmot, vilje og evne til å lære og innovere, men med riktige strategier og ressurser kan digitalisering bli en vei til nye muligheter og vekst.

Digitalisering handler ikke bare om å være på nett, men om å utnytte teknologi for å effektivisere drift, forbedre kundekommunikasjon og nå ut til nye markeder. En sterk digital tilstedeværelse gjør det lettere å konkurrere, også internasjonalt. Samtidig som bedrifter kan tilby en mer sømløs og moderne kjøpsopplevelse, kan man også markedsføre bygda man holder til i.

Bruk av e-handelsløsninger, automatisering av prosesser og datadrevet markedsføring kan gi hjørnesteinsbedrifter en helt ny konkurransekraft. Og verktøyene er der allerede. Mange av dem er ikke så vanskelige, dyre eller tidkrevende som man kanskje trodde.

Fra avhengighet til selvstendighet

Tradisjonelt har mange overlatt salget til andre, gode tredjeparter. De har hatt butikker, og de fikk etterhvert nettsider og nettbutikker. De er større, og har ofte en markedsavdeling som kan få gjort jobben. Det er trygt og gir volum for de som produserer produktene.

Å selge via tredjeparter har mange gode kvaliteter, og mange tredjeparter er viktige og gode samarbeidspartnere. De kan bidra til økt distribusjon og synlighet i markedet. Men over tid har dette også ført til at enkelte bedrifter blir for avhengige av bare dem.

Det er enkelt å overlate salget til andre, og man ofrer gjerne marginer for å få volum. Når dette skjer, kan bedriften miste kontroll over sitt eget merkenavn, kundedata og prisstrategi, noe som kan svekke deres konkurranseevne på lengre sikt. En tredjepart som selger flere hundre merker har tross alt ikke muligheten til å markedsføre hvert enkelt merke. De må fokusere på å vinne kampen mot sine egne konkurrenter.

Tradisjonelt har mange hjørnesteinsbedrifter blitt avhengige av store retail-kjeder for å selge sine produkter. Dette har ofte gitt dem begrenset kontroll over prisstrategi, kundedata og merkevarebygging. Det går ofte greit så lenge økonomien vokser eller er stabil, men ved større samfunnsendringer er det farlig å være en liten aktør som er avhengig av andre.

Ved å etablere egne nettbutikker kan bedriftene ta kontroll over distribusjonen, forbedre marginene og skape direkte relasjoner med kundene. Dette gir muligheter for lojalitetsbygging, mer effektiv markedsføring og bedre inntjening over tid. Man kan få kontroll over eget merkenavn.

Mange hjørnesteinsbedrifter er blitt for avhengige av det norske markedet, og de er nok klar over det. Det norske markedet globalt sett er lite, og det begrenser inntekten. Norske produkter historisk har hatt høy kvalitet som kan selges over hele verden. Norge er for mange et kvalitetstegn i seg selv. Hvorfor begrense seg til å selge kun i eget land?

Det finnes et stort potensial for norske bedrifter til å ekspandere internasjonalt, og digitalisering er en nøkkel for å realisere denne muligheten.

Utelater dette gode samarbeid med tredjeparter? Absolutt ikke. Dette handler om god kommunikasjon, tydelige avtaler, og prissetting. I mange tilfeller vil det være positivt for en tredjepart at du som hjørnesteinsbedrift har god kontroll på egen merkevare.

Suksesshistoriene finnes der ute

Eier du en hjørnesteinsbedrift? Du trenger heldigvis ikke finne opp hjulet på nytt, flere norske bedrifter har vist at det er mulig å lykkes med digital endring.

Mange norske aktører har gått fra å være avhengig av forhandlere til å selge direkte til kunder via en egen nettbutikk. Tilsvarende har merkevarer som Devold og Aclima kombinert digital tilstedeværelse med tradisjonelt håndverk for å ekspandere både nasjonalt og internasjonalt. De har fremdeles et godt forhold til tredjepartene.

Disse suksesshistoriene viser at det er mulig å balansere tradisjon med modernisering.

Men hva må til for å lykkes?

For å lykkes med digitalisering og internasjonalisering må hjørnesteinsbedrifter investere i riktige verktøy og kompetanse. Det tar tid.

Det innebærer å utvikle brukervennlige nettbutikker, sikre gode logistikkløsninger, optimalisere digital markedsføring og bruke analyseverktøy for å forstå kundenes behov bedre. Samtidig er det viktig å bygge en sterk merkevare som skiller seg ut i markedet og kommuniserer bedriftens historie og verdier på en effektiv måte.

Det er rikelig med fallgruver der ute for den som tar de digitale stegene for første gang. Det er enkelt å kaste bort fokus, penger og tid om man tar feil valg.

Hvilke tekniske løsninger bør man velge? Hvilken type markedsføring fungerer? Hvor begynner man? Det er mange spørsmål som skal besvares, og svarene finner man ofte ikke før man har prøvd og feilet noen ganger.

Det bør ikke stoppe deg. Det er alltid skummelt å hoppe - men digitalisering og internasjonalisering er ikke bare en nødvendighet – det er en mulighet for deg og din bedrift. Ved å omfavne ny teknologi og moderne salgsstrategier, kan hjørnesteinsbedrifter både bevare tradisjonene og samtidig skape en bærekraftig fremtid.

Jeg tror de norske hjørnesteinsbedriftene som har overlevd til nå har livets rett. De har bevist sin evne til å tilpasse seg og skape verdi i en stadig skiftende verden. Og de har mange muligheter til å vokse.

Med riktig tilnærming kan de ikke bare overleve i fremtiden, men også bli en viktig bidragsyter i norsk økonomi. Både lokalt og internasjonalt kan de fungere som ambassadører for Norge, vise frem vår sterke industrikultur og opprettholde stolte håndverkstradisjoner.

Ved å omfavne ny teknologi og moderne salgsstrategier, kan din hjørnesteinsbedrift både bevare tradisjonene og samtidig skape en bærekraftig fremtid - for deg og samfunnet rundt deg!

- Tør du?

Klar for å se resultater?

Ta en kaffe med oss — vår dør er åpen.