Hopp til hovedinnhold

Tilbake til blogg

Netthandelsblogg: E-Commerce

Er Shopify det riktige valget for nettbutikken din? Fordeler, ulemper og viktige hensyn.

Frode Vik
17.06.2024

Jeg får ofte det samme spørsmålet.

Det er kanskje ikke så rart, siden jeg har jobbet med dette lenge.

Hvilken nettbutikkløsning skal jeg velge?

Jeg har jobbet med nettsider og nettbutikk siden 90-tallet. Jeg har testet ut de fleste løsningene som finnes på markedet, noen ganger av nysgjerrighet - andre ganger av nødvendighet.

Det skjer mye bra på teknologifronten i Norge nå, men jeg tror også at Norge henger etter når det gjelder nettbutikk.

Norske bedrifter har ofte valgt skreddersydde løsninger. Det har noen fordeler som tilpasset design og egenutviklede funksjoner, men det koster ekstra. Både “up front”, og over tid.

Shopify har i dag over 8500 registrerte nettbutikker i Norge. Bør du også velge Shopify? Løser det alle problemer?

Spørsmålet

Noen spurte meg igjen for ikke så lenge siden. Spørsmålet er det samme jeg har fått i over 20 år nå.

Hvilken nettbutikkløsning skal jeg velge?

Spørsmålet kommer i flere former: en bedrift skal begynne med nettbutikk og lurer på hva de skal velge, en bedrift er ikke fornøyd med nettbutikken de har i dag og ønsker å bytte, bedriften er ikke fornøyd med de som har laget nettbutikken, eller med prisen de betaler for nettbutikkløsningen. Men det egentlige spørsmålet er det samme.

Er det én nettbutikkløsning som utmerker seg, og i så fall, hvilken er best?

Først: hvorfor skal jeg mene noe om dette?

Jeg har jobbet med dette lenge, og jeg har testet det meste. Jeg har hatt egen nettbutikk siden 2005, jeg har vært med på å lage nettbutikkløsninger, og jeg har også vært med på mange nettbutikkprosjekter sammen med kunder.

Jeg har derfor fått være med på å lage nettbutikk på de aller fleste kjente nettbutikkløsningene som finnes.

Jeg har testet alt fra Perlshop på 90 tallet, egenutviklede nettbutikkløsninger, norske Mystore, osCommerce, Wix, Intershop, Magento, Magento 2, Woocommerce, Episerver Commerce, og nå de siste årene også Shopify.

Selv om jeg ikke er en ekspert på hver enkelt løsning, har jeg opparbeidet meg et bredt inntrykk av dem alle, og kan gi innspill på hva du bør vurdere.

Og ikke minst så har jeg jobbet lenge med markedsføring, og jeg har sett hvordan valget av nettbutikkløsning kan påvirke effekten av markedsføring og salg.

Jeg vet av erfaring at det å sitte i et nettbutikkprosjekt også kan være både spennende, frustrerende, givende, traumatisk, følelsesladet og som sagt dyrt - på en gang.

Derfor mener jeg at den tiden man legger inn i forkant alltid er verdt det. Vurdér de løsningene som passer deg godt først, så slipper du alt for mange overraskelser og dårlige opplevelser underveis. Lag for eksempel en sjekkliste og undersøk:

 • Hvilke funksjoner trenger du?
 • Har du behov for spesialtilpasning?
 • Hvor får du kundene fra i dag?
 • Hvordan markedsfører du nettbutikken din?
 • Trenger du lagerløsning eller kundestøttesystemer?
 • Har du behov for å integrere systemer med nettbutikken?
 • Hva selger du, og har produktene dine spesielle egenskaper som må hensyntas?
 • Er sikkerheten med løsningen du vurderer ivaretatt?
 • Har du oversikt over kostnaden med løsningen? Både oppstart og drift?
 • Hvilke løsninger trenger du kanskje i fremtiden, og hva vil de koste deg?
 • Dekker løsningen kravene til GDPR og personvernregler?
 • Er systemet lett å administrere?

Ikke undervurder det siste punktet. Nettbutikkløsningen skal være moro å jobbe i. Har du ansatte du ønsker å ta vare på og beholde lenge, er det greit at systemet de skal jobbe i 8 timer om dagen er greit å bruke.

Når det er sagt, er det ikke nødvendigvis sånn at alt står og faller på hvilken løsning du velger. Mange klarer seg bra med løsninger som kanskje ikke var ideelle. Men det er en viktig faktor, og hva du velger kan gjøre livet ditt bedre - eller verre. Derfor kan det være et viktig - og vanskelig valg.

Jeg mener at Shopify er ett av systemene du bør sette deg inn i.

Jeg er ikke kjøpt og betalt av Shopify, og jeg er heller ikke nyfrelst. Shopify er ikke perfekt - den perfekte løsningen finnes ikke.

Men Shopify oppfyller en del krav jeg ville stilt som eier av en nettbutikk. Sitter du nå og vurderer hvilken løsning du skal velge, bør du derfor lese videre.

Litt om Shopify

Den første Shopify butikken åpnet i Canada, og var en snowboardbutikk for Shopify-folka selv. De så fort at andre bedrifter kunne bruke den samme løsningen, og i dag er Shopify et milliardkonsern med millioner av nettbutikker i 170 land.

Det omsettes for milliarder gjennom Shopify butikker hvert år, og Shopify har åpenbart blitt populært i Norge også. I 2024 er det over 8500 norske nettbutikker som bruker Shopify.

For de mindre

For de mindre nettbutikkene er Shopify et veldig interessant alternativ. For noen hundrelapper i måneden får man en stabil og moderne nettbutikk som kan gi masse omsetning om produktene og prisene dine er gode nok. Og ikke minst så ser de bra ut.

Men kanskje enda viktigere, du trenger ikke å være Mensa-medlem for å lage din egen nettbutikk. Velg mellom enkle maler som passer til ditt behov. Du kommer kjapt i gang, og det er intuitivt og enkelt å administrere butikken.

For de større

Shopify har en egen løsning for større aktører; Shopify Plus. Med Shopify Plus får du spesialbehandling, du får snakke med eksperter, og du får opptil 10 nettbutikk-installasjoner under en og samme løsning. Du får muligheten til å sette opp B2C nettbutikk, eller Shopify’s egen nyutviklede B2B løsning.

Er du på Shopify Plus, kan du også bruke Shopify Flow. Da kan du automatisere en del forretningskritiske ting på en praktisk måte. Snart tomt på lager? Lag bestillinger automatisk. Har du mange forskjellige typer kunder som trenger forskjellige ting? Segmenter kundene automatisk basert på hva de har kjøpt eller hva de gjør på nettsidene.

Selv om Shopify nettopp økte prisen på Shopify Plus, så tror jeg fremdeles en investering på rundt 25.000,- per måned er prisgunstig sammenlignet med andre løsninger på markedet. Og du får alt i ett; alle butikkinstallasjoner under samme paraply, og mange mulige integrasjoner.

Bør alle velge Shopify?

Alle bør selvsagt ikke velge Shopify. Men, jeg kan si litt om hvilke faktorer som er viktige, og hva du bør se etter.

Shopify er absolutt et interessant alternativ for noen, og bør være med på listen over løsninger du vurderer.

For å spare deg litt tid, kan jeg nevne noen fordeler og ulemper med å bruke Shopify.

Noen fordeler med Shopify

 • Det er enkelt og billig å komme i gang. Med bare noen hundrelapper per måned er du kjapt oppe og går med en velfungerende nettbutikk. Så lenge du kan leve med de valgene Shopify har tatt for deg, kommer du langt på kort tid.
 • Man trenger ikke en utvikler for å starte. Man slipper å utvikle egen kode, og man slipper å ta hensyn til alle faktorer som organisk synlighet og integrasjoner. Så lenge du kan leve med de integrasjonene som er tilgengelige, har noen antagelig gjort dette før deg.
 • Basisfunksjonene for en moderne nettbutikk i 2024 er der allerede. Du finner ikke opp hjulet på nytt, noen har allerede tenkt for deg.
 • Så lenge du kan leve med de alternativene som finnes innenfor betaling, design, språk og funksjoner, kan du velge det som passer for deg. Du laster ned den appen som du har lyst på, og er i gang på noen få strakser.
 • Det er intuitivt og enkelt å bruke, og de fleste kan sette i gang med å legge inn produkter og informasjon kjapt.
 • Det finnes massevis av guider og tips på nettet, så lenge du forstår engelsk. Du lærer fort basisfunksjonene og du finner masse instruksjonsvideoer på alt fra integrasjoner og tilpasninger.
 • Velger du kjente CRM (kunderelasjon) eller ERP systemer (forretningsprosesser), er det allerede apper tilgjengelig for dette. Du slipper kanskje de store integrasjonskostnadene.
 • Shopify scorer ok på teknisk side, ok hastighet, mobiltilpasset. Det funker.
 • Intuitivt grensesnitt for brukerne, ingen overraskelser noe sted. Du får en nettbutikk som funker på mobil, og du skal rote godt for å ødelegge design og kode.
 • Trenger du funksjoner som ikke er tilgjengelig i basisinstallasjonen, er det gode sjanser for at du finner en app som dekker dine behov.
 • Forbrukere er vant til Shopify butikker. Fordi så mange nettbutikker kjører på samme platform, vil du sjelden oppleve at brukere blir forvirret eller overraskede.
 • Det er lett å jobbe med markedsføring om du har en Shopify butikk. Fordi løsningen funker greit ut av boksen, slipper sånne som meg store prosjekter for å rette tekniske feil eller søkemotoroptimalisering.
 • Skalerbarhet. Når man vokser, kan man omtrent sømløst gå over til Shopify Plus. Når du er klar for det, trykker du på en knapp, og vips så er du over.
 • Sikkerhet. Shopify er betraktet som en sikker løsning på mange områder. Den er PCI Compliant i forhold til betalinger, Du får gratis 256-bit SSL sertifikat, har innebygde rutiner for sikkerhet for butikkene, og den støtter 2-faktor innlogging.

Er alt rosenrødt med Shopify? Neida.

Noen ulemper med Shopify

 • Kanskje fordi mange kan starte med nettbutikk uten å kjøpe utviklertjenester, har få norske utviklere spesialisert seg på Shopify. Man må derfor ofte til det store utland om man ønsker å gjøre noe som ikke er i "pakken" man kjøpte.
 • Det finnes enn så lenge lite informasjon på norsk om Shopify. Så man må kunne engelsk, og være villig til å sette seg godt inn i systemet på egen hånd.
 • What you see is what you get. Ville du ha en ting som Shopify ikke har? Da får du håpe det finnes en app du kan kjøpe (det finnes som regel, men da må du betale for det)
 • Er du på en vanlig Shopify lisens må du pent leve med Checkout siden som følger med i pakka.
 • De skjulte kostnadene - del 1: appene koster. Ihvertfall mange av de gode. Det kan plutselig være mer kostnader her enn på selve Shopify.
 • De skjulte kostnadene - del 2: Shopify sin provisjon på salg kan komme som en overraskelse på mange, og har du ikke lagt det med i priskalkylene så taper du marginer. I tillegg betaler du også provisjon til andre betalingsleverandører som Vipps og andre.
 • Norge er et miniputtmarked for milliardkonsernet Shopify. Det betyr at norske tilpasninger og lokale ønsker ikke kommer først i køen. Bare må du ha noe? Da må du enten utvikle det selv, eller du må vente.
 • Ett godt eksempel her er Shop Pay. Det er et alternativ andre land har, og bruker du deres eget betalingssystem blir provisjonen totalt sett mindre. Men siden det ikke finnes her enda, må man betale mer per salg.
 • Du får ikke snakke med et menneske hos Shopify, med mindre du er på Shopify Plus. Men da får du til gjengjeld ofte god hjelp (Merk: Shopify-eksperten din hjelper deg kun med Shopify relaterte ting, ikke apper).
 • B2B løsningen er relativt ny. Den funker, men ikke forvent en løsning som gir B2B kundene dine bakoversveis. Og du må ha Shopify Plus for å få den. Og det koster.

OBS. Du trenger kanskje en utvikler likevel

Så vil jeg gjerne legge til en annen ting med Shopify, som mange kanskje ikke tar med i beregningene. Det kan hende det ikke er en direkte ulempe, men det er mange som bør tenke over når du vurderer.

Tenk deg at du har satt opp en Shopify butikk, og du har gode produkter som er priset rett. Du øker salget ditt, og du skalerer ut av Norge, du trenger B2B nettbutikker, og flere installasjoner på andre språk, med annen valuta og med mye mer behov for båndbredde. Hva gjør du da?

Det første du bør gjøre, er å feire med et glass sjampanje. Det er alt for få norske butikker som klarer å skalere internasjonalt!

Det andre du bør gjøre, er å se litt på valgmulighetene dine. Som med andre løsninger sitter du nok og tenker at du ikke er helt fornøyd med det du har. Men i det minste kjenner du løsningen godt.

Så lager du et regnestykke på de beste alternativene og kommer kanskje fort frem til at Shopify Plus kan være et godt alternativ: du kjenner løsningen allerede, Shopify har B2B nettbutikk, du får opp til 10 installasjoner for 2500 USD hver måned, og du får en kontaktperson og mer kraft. Og ikke minst, trykk på en knapp, så er du i gang.

Men det er kanskje ikke alltid så enkelt.

Jeg sier ikke at alt dette ikke alltid stemmer, men her er noen ting du bør vite om:

Shopify kontakten din kan kun hjelpe deg med Shopify ting. Alle apps spørsmål du måtte ha, må du likevel ta med App leverandøren.

Med Shopify Plus trenger du ofte en egen utvikler som kan hjelpe deg med å gjøre de endringene du trenger for å få enda mer igjen for premiumløsningen din. Du bør legge til utviklerkostnadene i regnestykket.

Men først må du fange en utvikler.

Shopify utviklere er mangelvare her i Norge. Du må kanskje ut i verden og lete, og som mange har erfart, er det ikke alltid lett å kommunisere med utvikleren din over landegrenser, tidssoner og språkbarrierer.

En annen ting:

Shopify Plus sin B2B nettbutikk er som nevnt relativt fersk. Jeg var med i flere diskusjoner rundt denne, og den var på ingen måte så bra som lovet. Den holder mål, men bare såvidt. Den første versjonen var mer eller mindre en kopi av en vanlig Shopify butikk, uten store tilpasninger til B2B kunder, som ofte har andre behov. Det finnes bedre og mer velutviklede B2B nettbutikkløsninger der ute. Når det er sagt, blir den bedre. Og du blir vant til den.

Og enda en ting:

Jeg sier det igjen. Shop Pay finnes ikke i Norge enda. Om du begynner å nå en relativt høy omsetning, vil du fort se at det hadde lønt seg med Shop Pay. Men siden dette ikke enda finnes nå i 2024, må du enten legge på prisene dine, eller bite i deg provisjonen du må ut med - blant annet til Shopify selv.

Hva bør jeg velge?

Ja, men hva betyr dette da? Bør jeg velge Shopify eller noen andre? Det kommer an på deg.

Svaret kommer an på både kostnader med byttet (i timer og penger), med driften (lisenser, timer) og provisjoner (Shopify og andre), og mulig inntektsøkning ved å bytte til noe bedre.

Men jeg er relativt sikker på et par ting:

Om du skal velge ny nettbutikkløsning i 2024, og ikke vurderer Shopify som et alternativ - så gjør du en strategisk feil. Du bør sette deg inn i denne løsningen før du velger.

Jeg tror de aller fleste små og medium store norske bedrifter vil klare seg fint med en nettbutikk fra Shopify. I de fleste tilfeller dekker Shopify behovene de har.

Så tror jeg også at mange større aktører i Norge burde hatt en Shopify Plus butikk. Ser man til utlandet, er forholdstallet mye høyere på skreddersydde tungrodde systemer her i landet.

Jeg tror også at noen aktører fremdeles har nytte av å utvikle andre og skreddersydde løsninger. Det er bra for eksisterende norske utviklere.

Og til slutt: jeg tror vi trenger flere som kan Shopify i Norge. Både på utvikling, design og markedsføring. Det finnes mange flinke utviklere i Norge, men vi trenger flere norske utviklere som jobber med Shopify, for å utnytte potensialet.

Bør du velge Shopify?

Vet ikke, det er opp til deg. Men du MÅ vurdere Shopify.

Trenger du hjelp med å migrere nettbutikken din til Shopify?

Kontakt INEVO. Vi har hjulpet mange nettbutikker med migrering, og vi har vært en offisiell Shopify-partner siden 2019

Klar for å se resultater?

Ta en kaffe med oss — vår dør er åpen.