Hopp til hovedinnhold

Tilbake til blogg

Netthandelsblogg: SoMe

Tanker om TikTok etter 1 million likes og 11 virale videoer

Marte Ravn Tovik
01.09.2020

Mitt navn er Marte Ravn Tovik, ved siden av deltidsjobben i INEVO, driver jeg Tailored Soap, hvor jeg produserer og selger håndlagde såper, samt hudpleie- og badeprodukter. Jeg har brukt TikTok aktivt i et halvt år for å markedsføre bedriften min, og her er det jeg har notert meg etter 1,1 million likes og 11 virale videoer.

Videoene jeg anser som virale har mellom 360 000 og 6,3 millioner visninger.

Marte Ravn Tovik

Nasjonal VS Internasjonal reach

Om man driver en norsk butikk, gir TikTok en unik mulighet til å nå nordmenn. Land/location er en avgjørende del av algoritmen, og jeg får stadig opp irrelevant norsk innhold på min egen feed. Innhold fra andre land har som regel hundretusenvis av visninger før de treffer min feed.

Som en internasjonal aktør gir det noen begrensninger. Jeg selger i hovedsak til Nord-Amerika, og til å begynne med ble innholdet mitt nesten utelukkende vist til unge norske tenåringer på TikTok. Jeg måtte opp i flere titusen visninger for å bryte ut av Norden, og flere hundre tusen visninger for å nå USA (der flesteparten av mine kunder er).

På mine ikke-virale videoer kommer gjennomsnittlig 25-50% av visninger fra Norge, til tross for at kun 8% av mine følgere er norske. Det er trygt å anta at din egen lokasjon veier tyngre enn lokasjonen til følgerne dine. TikTok viser fremdeles videoene mine til nordmenn først, og hvis innholdet ikke er populært her, vil det sannsynligvis ikke gå internasjonalt.

viral video

Tall fra viral video

Tall fra viral video

Tall fra Ikke-viral video

Lønnsomhet av virale videoer

Foreløpig har TikTok fungert best som merkevarebygging for meg, og har skaffet meg langt mindre salg enn det Instagram og Facebook gjør med like mye innsats. I august hadde jeg flere virale videoer, og jeg gikk fra 7000 til over 30 000 følgere i løpet av to uker.

En av flere virale videoer fra august. Antall visninger og vekst i følgere siste 28 dager.

Antall visninger og vekst i følgere siste 28 dager

Antall visninger og vekst i følgere siste 28 dager

Likes gikk fra 250 000 likes til over 1 million i samme periode. Videoene mine ble sett nesten 15 millioner ganger i august, og rent økonomisk har uttellingen vært uimponerende. Dette antar jeg at skyldes at jeg ikke har løst koden på å lage en video som 1. har viralt potensial, og samtidig, 2. oppmuntrer til kjøp.

Til sammenligning lagde Business Insider en film om bedriften min i 2017. Denne genererte over 10 millioner visninger på Facebook, og effekten på bedriften min var enorm.

Verdi av følgere

Verdien en følger og en visning har avhenger selvfølgelig fullstendig av hvilken video/følger det er snakk om. Likevel vil jeg påstå at en følger og en visning har langt mindre verdi på TikTok enn på eksempelvis Facebook og Instagram.

Terkselen for å følge noen er ganske lav på TikTok. De 10 siste følgerne mine på Instagram følger gjennomsnittlig 865 personer, mens på TikTok er dette tallet 3231 personer (3,7 ganger flere). På TikTok kan man også velge om man vil se på ”Follow” newsfeeden, hvor man ser videoene til de man følger, eller på ”For You” feeden hvor man ser videoer TikTok tror man vil like, uavhengig av om man følger dem eller ei. Spoiler alert: 0% av visningene på mine virale videoer kommer fra Follow feeden.

Likevel gir det selvfølgelig noen fordeler å ha følgere. Å ha mange følgere gir kredibilitet og gjør at det lettere å få flere følgere. Det er også større sannsynlighet for at du dukker opp på For You newsfeeden hos dine følgere. I tillegg vil de upopulære videoene dine i de fleste tilfeller få flere visninger enn de upopulære du publiserte før du fikk følgere!

Min opplevelse har vært at et høyt antall visninger og følgere kommer fra 10-14 år gamle jenter. Disse kommenterer masse, gir masse likes, har lyst på produktene mine, men de er ikke målgruppen min, og de kjøper ikke. Er unge tenåringsjenter målgruppen din, er det sannsynlig at verdien av visninger og følgere vil være høyere for deg!

Statistikk

Når man får 1000 følgere, har man muligheten til å gå live, legge inn en direktelink på profilen sin, og å se statistikk. Denne oppdaterer seg etter 2 dager, så den henger alltid litt etter, og gir deg ikke mulighet til å se nøyaktig hva som skjer rett etter at innhold er publisert. Live har jeg ikke benyttet meg av enda, men statistikken er ganske nyttig. For eksempel er det veldig praktisk å se hvilke type videoer som når USA, da det er dit jeg sikter meg inn.

I statistikken kan man se:

 • Antall visninger siste 7 og 28 dager
 • Antall følgere siste 7 og 28 dager
 • Antall profilvisninger siste 7 og 28 dager
 • Hvilke av videoene dine som har vært trending siste 7 dager
 • Prosentandel av følgerne som er mann/kvinne
 • Topp 5 land du har følgere fra (med prosentandel av dine følgere som er fra disse landene)
 • Når på døgnet følgerne dine er aktive på TikTok
 • 3 videoer følgerne dine har sett siste 7 dager
 • 3 sounds følgerne dine har hørt på siste 7 dager

I tillegg har man analytics for hver video, der man kan se:

 • Total play time
 • Antall visninger
 • Average watch time
 • Hvor trafikken kommer fra: For You, Personal profile, Hashtags eller Follow
 • Hvilket land visningene kommer fra

Skjermbilder: Analytics fra min mest sette video, med foreløpig 6,3 millioner visninger.

Hva har de virale videoene mine til felles?

Alle de virale videoene har en average view time på hele varigheten av videoen. Altså har det viktigste for meg vært å lage videoer som blir sett gjennom, og gjerne flere ganger per person. For meg har det fungert med videoer som er korte, og oppmuntrer til å se slutten.

Her er to av mine virale videoer:

Visninger: 6,2 mill. Likes: 231,2kVisninger: 1,8 mill. Likes: 202,2 k

Hvor kommer trafikken fra?

99-100% av visningene på mine virale videoer kommer fra For You newsfeeden som genereres av algoritmen. 0-1% av visninger på virale videoer hos meg kommer fra Follow newsfeeden, hashtags eller Personal profile.

Hashtags

Hashtags har jeg sett minst trafikk fra. Den ene videoen min er nr. 1 på #bathbombs, men jeg ser foreløpig mindre enn 1% trafikk derfra på denne videoen. Hashtags er nyttige hvis du har en av de mest populære videoene på en hashtag, så lenge hashtagen blir sett på. De mest populære videoene med trending hashtags havner på forsiden på Discovery siden.

Typer innhold som fungerer for meg

På Instagram får det estetisk pene innholdet mitt mest engasjement, mens det er ganske upopulært på TikTok å bare vise frem et pent produkt. Videoer der jeg lager produkter er derimot mye mer populært på TikTok. På TikTok vil man bli underholdt eller tilegne seg ny kunnskap, som er relativt lett å tilby for meg som er en produsent. De fleste vet ikke hvordan man lager såpe eller badebomber. Tips og triks er også populært. Å oppmuntre til kjøp samtidig som man tilbyr noe, vil jeg tro at er nøkkelen til suksess som bedrift på TikTok.

Eksempel på en type video som gjør det bra på TikTok.

Sounds

På TikTok har man et ufattelig lydbibliotek å velge blant når man lager videoer. Det er én ting at du må velge en sound som passer målgruppen din, men det er også viktig å velge populære sounds. Hvis noen ser en film med den samme trending sangen flere ganger (eller lager en video med denne sounden), forstår algoritmen at denne personen vil se innhold med den sounden. At du har brukt den på videoen din blir da en stor fordel.

For å finne trender kan man utforske på Discovery siden, og når man lager en film kan man se hva de mest populære sangene innenfor forskjellige kategorier er når man trykker på ”sounds”.

Bli kjent med TikTok

Jeg ville også anbefalt på det sterkeste å bruke TikTok om du planlegger å bruke det i markedsføringen din – det er en litt uforståelig plattform ved første øyekast, og når du aktivt bruker den, vil det garantert være lettere å komme på ideer til innhold.

Her er to eksempler på videoer fra Discovery siden som gjør det bra under sine hashtags (#MedievalTikTok og #Learnontiktok). Den tredje videoen har hele 160 millioner visninger, og er et eksempel på en video mange ikke forstår hvorfor er viral.

Til slutt

Rent økonomisk har ikke TikTok vært lønnsomt for meg når man tar i betraktning alle timene jeg har lagt i det. Som en markedsfører er det dog en utrolig spennende plattform som er veldig ulik noen annen.

Vurder om du har innhold med viralt potensial, hvordan du eventuelt kan lage viralt innhold, og om du har nok innhold og tid til å konsistent publisere videoer og være aktiv på plattformen. Det er en uformell plattform, der man må tenke utenfor boksen som bedrift, og man må bli godt kjent med plattformen for å være i stand til å benytte seg av det massive publikummet.

Et lite tips på tampen: ikke gå i nybegynnerfellen å bruke alle effektene på én gang.

https://www.tiktok.com/@tailoredsoap

Lurer du på om TikTok kan være noe for din bedrift? Kontakt oss gjennom skjemaet under for å starte en uforpliktende prat om hvilke kanaler du burde benytte deg av i din markedsføring.

Klar for å se resultater?

Ta en kaffe med oss — vår dør er åpen.