Lag dine egne UTM-lenker
Ønsker du å jobbe mer datadrevet? Da bør du teste ut vår UTM-generator som lar deg spore hvor nettrafikken din kommer fra! Med vår UTM generator kan du enkelt sette sammen UTM-lenker på bare noen få sekunder. Alt du trenger å gjøre er å lime inn URLen din og parameterne du ønsker å spore. Kopier så UTM-lenken og bruk den på kampanjen din.
Hva er en UTM-tag?
UTM står for Urchin Tracking Module. En UTM-tag er et sett med parametere som du kan legge til i slutten av en URL for å spore detaljer om hvor besøkende på nettsiden din kommer fra.
Disse paramterene inkluderer:
- Campaign ID (utm_id): Kan brukes for å gi en unik identifikator til en bestemt lenke eller kampanje. Dette kan være nyttig hvis du vil spore en bestemt lenke på tvers av flere plattformer eller medier. For eksempel, hvis du har en lenke som er delt både i et nyhetsbrev og på sosiale medier, kan du bruke samme ID for begge, og deretter bruke andre UTM-parametere for å skille mellom trafikken.
- Campaign Source (utm_source): Dette er den mest grunnleggende UTM-parameteren, og den er også obligatorisk. Den brukes til å identifisere hvor lenken har vært plassert, altså hvor trafikken kommer fra (for eksempel Google, Facebook, navn på et nyhetsbrev osv.)
- Campaign Medium (utm_medium): Denne parameteren brukes til å identifisere hva slags type markedsføringsmedium trafikken stammer fra. Dette kan for eksempel være cpc (vanlig kategorisering for betalt trafikk), social (lenker fra innlegg i sosiale medier), email (trafikken fra lenker i en e-post).
- Campaign Name (utm_campaign): Denne parameteren er nyttig for å skille mellom ulike kampanjer. For eksempel, hvis du kjører en vinterkampanje og en sommerkampanje, kan du bruke 'vinter2023' og 'sommer2023' som sporingsvariabler for å skille dem fra hverandre i analysene dine.
- Campaign Term (utm_term): Denne parameteren er ofte brukt for betalt søk for å identifisere hvilke søkeord som generer trafikk eller konverteringer.
- Campaign Content (utm_content): Denne parameteren er spesielt nyttig når du tester forskjellige elementer innenfor samme kampanje, for eksempel forskjellige call-to-actions (CTA), tekstvarianter og bilder, slik at du kan se hvilken som gir best resultater.
Her er noen eksempler på verdier du kan oppgi for de forskjellige parameterne
Hvorfor bør man bruke UTM-tagger?
Når du driver med digital markedsføring, er det å kunne måle effektiviteten av dine forskjellige markedsføringskanaler avgjørende. Det er her UTM-tagger kommer inn. Ved hjelp av UTM-tagger får du bedre innsikt i hvor nettrafikken din kommer fra, slik at du kan jobbe mer datadrevet og ta bedre beslutninger.
Her er tre grunner til hvorfor du bør bruke UTM-tagger:
- Bedre forståelse av trafikken din: UTM-tagger hjelper deg å forstå nøyaktig hvor trafikken til nettstedet ditt kommer fra. Du kan identifisere kilden (f.eks. Facebook, Twitter, Google) og hvilke markedsføringsaktiviteter som driver mest trafikk (f.eks. e-post, betalt annonsering, organisk).
- Effektiv A/B-testing: Når du tester forskjellige varianter av en annonse eller e-post, kan UTM-tagger hjelpe deg å identifisere hvilke varianter som fungerer best og gir høyest avkastning. Basert på parameterne kan du se nøyaktig hvilke elementer som driver mest engasjement og konverteringer.
- Mer datadrevne beslutninger: Basert på innsikten du får av UTM-tagger, kan du jobbe mer datadrevet og ta bedre beslutninger. Eksempelvis kan det hjelpe deg med å prioritere hvilke kanaler du skal fokusere på i fremtidige kampanjer og hvilke kampanjebudskap som fungerer best.
Hva må man passe på når man UTM-tagger?
Det som er spesielt viktig når man lager UTM-tagger er å være konsistent. Hvis du bruker forskjellige termer for samme ting, kan dette skape forvirring i dataene. For eksempel, hvis du bruker "facebook", "Facebook" og "FB" for å merke trafikk fra samme kilde, vil dataene dine bli splittet over tre separate kilder i stedet for å være samlet under én, ettersom UTM-tagging er følsom for store og små bokstaver.
Hvis du har et stort team eller flere personer som lager UTM-tags, kan det derfor være lurt å dokumentere hva ulike tags brukes til. Dette kan også være nyttig for fremtidig referanse.
I tillegg bør du holde UTM-taggene så klare og intuitive som mulig. Det kan være fristende å bruke mange UTM-parametere for å samle så mye data som mulig, men dette kan gjøre dataene dine unødvendig komplekse og vanskelige å analysere. Prøv å holde det enkelt og fokuser på det som er mest relevant for din analyse.
Eksempel på bruk av UTM-tag
For en stund tilbake satte vi opp en kampanje på Facebook for promotering av Effekt, vårt ukentlig nyhetsbrev. I kampanjen hadde vi totalt fire videoer av forskjellige personer, som hver promoterte Effekt på ulike måter. Målet med kampanjen var å generere flere påmeldinger til nyhetsbrevet. For hver av disse videoannonsene ønsket vi en UTM-tag så vi kunne spore hvilke av annonsene som presterte best.
I dette tilfelle kunne en UTM-lenke se slik ut:
Her ble “facebook” valgt som kilde og “cpc” som medium (ettersom det er betalte annonser). I tillegg la vi inn “effekt-påmelding” som kampanjenavn og “video-sebastian” som innhold for å identifisere kampanjen og hvilken av videoene trafikken kommer fra.