Tilbake til blogg
Netthandelsblogg: E-Commerce
Eksperimentering for nettbutikker: Øk omsetningen uten å øke budsjettet
Annonser blir dyrere, konkurransen blir større og markedsbudsjettet forblir status quo. På tross av dette, så skal det omsettes for mer og bunnlinja skal gi et enda mer positivt resultat. Høres det kjent ut?
Det er så klart ikke slik i alle bedrifter, men ofte kan man føle det litt håpløst av å finne nye veier å vokse på uten å øke budsjettene du har for å forholde deg til i markedsføringen.
Selv om økte budsjetter kanskje kan hjelpe på omsetningen, så er ikke dette nødvendigvis noe som vises på resultatet.
Så hvordan kan du klare å få mer ut av markedsbudsjettet du har i dag?
Det korte svaret er eksperimentering.
Og da snakker vi ikke om å bare gjøre seg opp tanker og komme med hypoteser, men det å faktisk gjennomføre tiltak som kan være med på å øke omsetningen.
I INEVO jobber vi med en rekke netthandelskunder hvor vi ukentlig kjører ulike eksperimenter, enten dette er i Google Ads, Meta eller ved elementer i selve nettbutikken.
Alle eksperimenter som blir gjort gir nødvendigvis ikke noe store utslag. Faktisk er det ofte minst 80% av gangene at eksperimenter feiler. Det er nødvendigvis ikke en dårlig ting. Hadde man ikke turt å teste, ville man heller ikke kommet seg videre. Plutselig finner man den ene tingen med positiv avkastning, som du fortsetter med i mange år fremover.
Videre nedover ønsker vi å presentere for deg noen eksperimenter som er gjennomført innenfor ulike fagfelt, utfallet av dem og hvordan dette har hjulpet oss ta gode valg videre.
#1 Pop-up som konverterer [e-postmarkedsføring]
Vi alle synes det er frustrerende med pop-ups som opptar hele skjermen vår når vi ankommer en nettbutikk og ber oss legge igjen e-post for å bli med i nyhetsbrev/kundeklubben. Men det er en grunn til at så mange aktører kjører på med pop-ups; det funker og vi får mer data!
På tross av dette, så ser vi ofte en tendens til at det er kun en liten prosent som faktisk legger igjen informasjonen sin og melder seg på nyhetsbrev. En benchmark på dette er 1,95%. Denne vil selvfølgelig variere ut ifra hvilken insentiv man gir en bruker for å legge igjen informasjonen sin.
Vi ønsket å teste hvordan få en så høy opt-in rate som mulig og en tilhørende automasjon på noen av våre kunder som vi jobber med e-postmarkedsføring for.
Hypotese
En 3-stegs pop-up vil hjelpe oss vokse nyhetsbrevlisten og øke omsetning fra e-post
- Ved å gi kundene en “tease” om at vi har en rabattkode til dem, vil flere engasjere seg i pop-upen. Deretter nevner vi at de må legge igjen e-postadressen sin. Dette bygger på prinsippet om at vi mennesker ofte er mer tilbøyelige til å gjøre en ekstra handling hvis vi allerede har engasjert oss.
- Ved å gi en rabattkode som kun varer i en begrenset periode (flash sale) vil også de som har meldt seg opp til nyhetsbrevet faktisk ta i bruk rabattkoden sin. Dette bygger på Cialdinis prinsipp om å skape en knapphet.
Resultat
Etter å ha implementert dette hos flere kunder for å få et bedre grunnlag og signifikantnivå så vi følgende:
- Opt-in rate mellom 8-15% hos kunder
- 69 kroner i snitt brukt per e-post som er samlet inn via pop-upen
- Opptil doblet økning i inntekter sammenliknet med “vanlig pop-up” hvor man er mer generell som “få 15% på ditt neste kjøp”.
Resultatene snakker med andre ord for seg selv. Det å jobbe med å teste ulike pop-uper gjorde i dette tilfellet at vi klarte å bygge e-postlisten raskere samtidig som vi klarte å øke inntjeningen gjennom e-post betraktelig.
Ønsker du hjelp til å sette opp liknende eksperimenter? Kan du kontakte oss her.
#2 Advantage+ og Smart+ - kampanjene for langsiktig vekst
AI tar mer og mer plass i markedsføringen, og det er intet mindre slik på Meta. Dette tvinger oss til å gi mer slipp på kontroll, og la skjebnen til kampanjer ligge i hendene til algoritmene.
Meta har en stund hatt en egen AI kampanjeform, og nå har også TikTok fulgt etter med sin AI-drevne kampanjetype kalt Smart+. I likhet med Advantage+ (Meta), er denne designet for å la oss markedsførere ta minst mulige tekniske valg som målretting, plasseringer o.l. Vi står igjen med valget hvor vi kan utforme annonser, som er hele poenget.
Ved å lage gode annonser i disse kampanjeformene, vil plattformene bruke nettopp de til å gjøre målrettingsarbeidet. Basert på tekstinnhold og arbeidet rundt creative, vil både Meta og TikTok basert på signaler forstå hvem annonsen passer for. Dette kalles for target by creative, nettopp fordi annonsen snakker for seg selv.
Vi har i en lang stund testet Advantage+ og den nylig lanserte Smart+. Før vi går inn på resultater, så kan du lese hvilken hypotese vi hadde ved å ta disse i bruk:
Hypotese
Bruk av AI-drevet kampanjeverktøy fra Meta vil endre måten vi jobber med Meta på, og sikre at vi driver langsiktig vekst for våre kunder, samtidig som vi bevarer kundene vi har. AI skal ikke skape resultatene for oss, men gi oss en arena til å la innholdet gjøre målrettingen for oss.
Resultat
Her ser du en av våre flere tester med Advantage+ som kampanjeform. Selv om den har brukt mindre penger, har den generert langt flere kjøp, til en bedre ROAS, CTR, CPC og kanskje viktigst av alt, en lavere CPA (Cost Per Acqusition).
Foreløpig tester vi Smart+ funksjonen til TikTok også, og håper at vi kommer til å se lignende skifte i resultater som med Advantage+ på Meta.
#3 Multi-pinning av headlines i Google Ads
Google Ads responsive søkeannonser (RSA) lar annonsørene skrive opptil 15 headlines og 4 beskrivelser som algoritmen kombinerer i ulike annonser. Fyller man ut alle overskriftene vil man kunne oppnå 2940 ulike variasjoner av disse i annonsene. I dette ligger det naturligvis både muligheter og utfordringer.
Google sin hensikt er å tilpasse annonsen slik at den oftere vil oppfattes relevant og dermed oftere kan delta i, og vinne, auksjoner.
Det setter derimot store krav til annonsørene om å skrive nøye uttenkte kombinasjoner av overskrifter som skal kunne fungere godt i alle kombinasjoner. Når vi går gjennom kontoer for nye kunder ser vi ofte at mange av overskriftene er for like og dermed ikke gir en god annonse når de kombineres med hverandre.
Et hjelpemiddel som gjør denne jobben lettere er muligheten til å “pinne” overskrifter i en fastsatt posisjon. Dette øker kontrollen annonsørene har over hvordan annonsene ser ut, men begrenser til gjengjeld drahjelpen man får fra Google sine algoritmer.
Vi så trender i konto som viste at annonser uten pinning ga mest visninger og klikk, men hadde en lavere klikkrate og konverteringsrate. Annonser med pinnede overskrifter ga derimot høyere klikk- og konverteringsrate, men lavere andel visninger og klikk.
Vi ønsket derfor å teste hvordan multi-pinning i annonser ville påvirke resultatet. Med multi-pinning menes å pinne flere overskrifter i samme posisjon. Feks: 3+ varianter av overskrift 1, 3+ varianter av overskrift 2 og 3+ varianter av overskrift 3.
Hypotese:
Multi-pinning av overskrifter vil sikre et mer relevant budskap, samtidig som det gir algoritmene rom for å tilpasse annonsene til de enkelte søkene. Dermed vil annonsene opprettholde volum og samtidig gi bedre avkastning enn ikke-pinnede annonser.
Resultat:
Eksperimentet ble kjørt med en 50/50 splitt på trafikken og oppnådde statistisk signifikans på alle definerte måleparametere.
Annonser med multi-pinning hadde 40% høyere omsetning og 39% høyere ROAS enn annonser uten pinning. Overraskende nok oppnådde annonser med mulit-pinning også 4.6% flere visninger og 0.8% økning i klikk.
Kom i gang med eksperimentering
Det kan være vanskelig å vite hvordan komme i gang med eksperimentering. Det første steget bør være å finne ut hva som er målet til bedriften for deretter å basere eksperimentet rundt dette.
Husk at selv om vi som enkeltpersoner noen ganger kan tenke at vi vet best og at “Det der er ikke vits i å teste”, så er dette ofte feil. Vi kan ikke konkludere om hva som funker eller ikke før det er testet. Hvis det ikke er testet er det heller ikke en realitet.
Trenger du hjelp eller sparring til å komme i gang med eksperimentering, så er det bare å ta kontakt med oss i INEVO i dag.
Kontakt oss i dag ->