Hopp til hovedinnhold

Tilbake til blogg

Netthandelsblogg: Content

Video i innholdsmarkedsføring: Her er fordelene, samt tips til å komme i gang.

Annsofi Klevfoss
29.06.2018

Du kan altså ikke lenger ignorere video i markedsføringen din. Dersom du gjør dette, vil du gå glipp av muligheten til å nå ut til og engasjere potensielle kunder. Innholdsmarkedsføring handler om å produsere nyttig innhold, og det er ingen grunn til at du ikke skal kunne gjøre dette gjennom video fremover!

Video kommer til å bli stadig mer sentralt i nettbutikkers innholdsmarkedsføring. Jeg belyser derfor en rekke fordeler du kan forvente ved bruk av video. I tillegg får du noen tips på veien om hvordan du kan komme i gang, samt hva slags videoer du bør fokusere på.

Dette innlegget går i dybden på følgende fordeler ved video i innholdsmarkedsføring:

 • Fang kundens oppmerksomhet
 • Bli konkurransedyktig
 • Oppnå suksess uten å være profesjonell
 • Få til mye uten store kostnader
 • Øk rekkevidden gjennom delinger
 • Få frem budskapet ditt
 • Skap gode relasjoner og engasjer kunder
 • Bygg personlig merkevare
 • Forbedre søkemotoroptimalisering – SEO

(Karl Philip Lund, partner i INEVO, har vært involvert i fleresuksesshistorier på nett. Han har troen på bruk av video.Se hvorfor i videoen.)

Fang kundens oppmerksomhet med video

Tenk bare over hva du foretrekker selv. Når du søker på nett: trekkes oppmerksomheten din mot resultater i form av tekst eller video? Video er et sterkt kommunikasjonsmedium. Video fanger oppmerksomheten til forbrukeren bedre enn ved bruk av ren tekst. I et mylder av innhold som konkurrerer om oppmerksomheten, kan video gi deg et fortrinn fordi øyet vårt naturlig trekkes mot ting i bevegelse.

I tillegg favoriserer teknologien video. Et eksempel på dette er Facebook som har automatisk avspilling av videoer i feeden. Dette øker sannsynligheten for at folk faktisk legger merke til videoen din.

Bli konkurransedyktig

I løpet av én måned lastes det opp mer video på nett, enn det TV har klart å produsere til sammen de siste tre tiårene. Det er mye video! Tenk hvor mye du potensielt sett konkurrerer med. Når video i tillegg trekker til seg oppmerksomhet lettere enn tekst, bør du egentlig bare kaste deg over kameraet i dag.

99% av de som allerede bruker video, sier de vil fortsette med dette. Dette tallet tyder på at video fungerer i markedsføring for de aller fleste som benytter det. Sørg for at du er en av de som lykkes, også i morgen!

Oppnå suksess uten å være profesjonell

Det er nok mange som tenker at “video høres komplisert ut, jeg har garantert ikke ferdigheter nok til å klare det”. Den gode nyheten er at video ikke nødvendigvis behøver være altfor komplisert. En video trenger sjeldent planlegges i lang tid for at du skal kunne produsere noe verdifullt for målgruppen din. Det finnes mange ulike typer video du kan lage til ulike formål.

Du behøver ikke være profesjonell foran kamera. Seere setter faktisk mer pris på at mennesker er seg selv, og tør å vise at de ikke er perfekte. Et eksempel er Brian Dean, grunnlegger av Backlinko, som først forsøkte å laste opp høykvalitetsvideoer gjennom Youtube. Han opplevde at videoene i gjennomsnitt ikke oppnådde mer enn 27 visninger. Han forkastet tanken om at folk vil ha “det perfekte”, og i dag rangerer han høyest på svært konkurranseutsatte søkeord som blant annet “SEO”.

Tips:

Det viktigste er å ha en overordnet strategi for hva du ønsker å oppnå med bruk av video. Et rammeverk for videoinnhold som kan være verdt å følge er “hero, hub, hygiene. Her skiller man mellom tre ulike typer videoinnhold. Finn ut hva som passer best for deg og din merkevare, det viktigste er å være bevisst de valgene man tar!

  • Hero-videoer er gjerne reklame tilpasset et massepublikum, og relatert til dine viktigste produkter eller eventer. Hero-videoer lanserer du ofte ikke mer enn 1-2 av i året. Disse legger du mye arbeid i, fordi målet er å øke merkevarebevissthet og tiltrekke store mengder visninger og delinger.
  • Hub-videoer følger opp etter hero. Innholdet skal være engasjerende, underholdende, ha en verdi for målgruppen og bli publisert jevnlig. Intensjonen er å sørge for at kunder kommer tilbake. Hub kan for eksempel være en Youtube-kanal som du ønsker at kunder skal abonnere på.
  • Hygiene-videoer skal du lage mest av! Dette er videoer med innhold som produktdemoer og opplæring i det du tilbyr, tekniske forklaringer eller “behind the scenes”, for å nevne noen eksempler. Målrett innholdet mot spesifikke interesser hos kundene dine, og tenk at videoene skal hjelpe dem. Målet ditt er at disse videoene skal gjøres tilgjengelig i relevante søk.

Forsøk å gjøre et skrevet blogginnlegg om til en video. Mye informasjon kan fort bli kjedelig for kunden dersom alt må leses, så forsøk å finne andre interessante måter du kan opplyse kunden på. Å vise hvordan produktene du selger fungerer, er ofte en god idé. 95% av oss har sett på en slik video for å lære mer om et produkt eller en tjeneste. 72% foretrekker faktisk å bruke video istedenfor tekst til å lære om produkter og tjenester og 81% har blitt overbevist om å kjøpe et produkt eller en tjeneste gjennom å se på en video tilhørende en merkevare.

Få til mye uten store kostnader

Innholdsmarkedsføring ved bruk av video kan potensielt være meget kostnadseffektivt. Ofte behøver du ikke annet utstyr enn et mobilkamera og eventuelt en mikrofon. Folk bruker jo mobil selv, og kvaliteten blir stadig bedre på kameraene. Hvorfor skal du da investere i dyrt utstyr?

Dette kommer selvfølgelig an på hva som passer din merkevare, og på hva slags video du ønsker å lage. Når det kommer til videoer du kanskje publiserer på daglig eller ukentlig basis, som faller inn under hygiene-videoer, vil ofte mobilkamera gjøre susen. Tenk igjen på det faktum at seerne gjerne foretrekker det som er “upolert”. Når du byr på deg selv fremstår du som ærlig og troverdig.


Tips:

Test ut å livestreame med mobilkamera på Facebook. Her kan du for eksempel presentere din merkevare ved å vise produktdemonstrasjoner. Forsøk å sende seerne over til en landingsside gjennom videoen, og svar på alle kommentarer.

Få frem budskapet ditt

Folk ser i gjennomsnitt på 40% av en video på nett. Dette vil ofte gi deg seerens oppmerksomhet i ganske mange sekunder. Følgelig har budskap større sannsynlighet for å faktisk komme frem ved bruk av video. Video inspirerer fordi det er enklere å gjøre ting interessant ved å faktisk vise det visuelt.

Tips:

Sørg for å alltid si det viktigste først. Plasser hovedbudskapet ditt til starten av videoen. Hvis det tar lang tid før innholdet faktisk blir interessant eller får noen tydelig verdi for seeren, risikerer du at de faller av. Da mister du kanskje en potensiell kunde.

Øk rekkevidden gjennom delinger av video

Video er lett å dele, både for deg selv og for de som ser dem. Det å dele videoene i alle sosiale kanaler, kan bidra til å skape ekstra blest rundt videoen. Når flere deler videoene dine, får du raskt mange flere seere.

Det har seg rett og slett ikke sånn at folk utelukkende deler videoer at søte katter og folk som slår seg. Ifølge Hubspot vil opptil 83% vurdere å dele videoen din med sine venner, dersom du lager en video som appellerer til målgruppen.

Tips:

Vær bevisst hvor du publiserer video. Du har kanskje en egen Youtube-kanal hvor du laster opp videoer som du også publiserer på nettstedet ditt. Selvfølgelig er det fristende å også poste disse videoene på Facebook for å få flere visninger, likes og delinger. 500 millioner ser jo faktisk videoer på Facebook hver eneste dag! Husk bare på at Youtube og Facebook er konkurrenter! Dersom du legger ut videoer fra Youtube på Facebook risikerer du å skape en dårlig opplevelse for potensielle kunder, ved at de sendes ut av Facebook for å se videoen. 82% av alle videoresultater i Google er fra Youtube. Bruk Facebook sin egen videoplattform i tillegg, for å oppnå bedre rekkevidde også her.

En grei huskeregel:

 • Bruk Youtube for å bli funnet på søk i Google, og når innholdet er tilpasset allerede interesserte seere.
 • Bruk Facebook for korte dagsaktuelle videoer, hvor målet ditt er synlighet og rekkevidde. (Merk deg også at kun 15% av videoene på Facebook ses med lyd. Du gjør derfor lurt i å tekste videoene dine på denne plattformen).

Skap gode relasjoner og engasjer kundene

Video gjør det enklere å gi veiledning og følgelig by på inspirasjon som brukeren er mottakelig for. Det å vise hvordan produkter fungerer skaper trygghet, tillit og engasjement. Samtidig får du en gylden mulighet til å vise et produkt sammen med tilhørende produkter, noe som kan bidra til mersalg uten særlig stor innsats.

Video har sterk påvirkningskraft. Gjennom video blir markedsføringen og kommunikasjonen ut mot kunden mer personlig. Øyekontakt skaper trygghetsfølelse, slik at kundens følelse av risiko reduseres. Et stort konkurransefortrinn får du om du faktisk evner å skape dialog med kundene dine.

Tips:

Istedenfor å utelukkende kommunisere med kunder enkeltvis over e-post, kan du eksempelvis invitere dem til webinar. Inviter kundene til interaksjon med deg og merkevaren din. Du kan for eksempel svare på spørsmål om produkter og tjenester, og vise hvordan de fungerer gjennom “livestream”. På denne måten sørger du for å skape et ansikt utad for din merkevare, slik at kundene får et mer personlig forhold til det. I tillegg kan du oppnå verdifulle tilbakemeldinger fra de du faktisk ønsker å nå ut til. Da får du kanskje også ideer til nye temaer du kan belyse dypere gjennom videoer senere!

For å benytte deg fullt ut av muligheten for personlig kommunikasjon, anbefales det å alltid si “du” og ikke “dere” når du snakker til en seer. Dette er en liten forskjell som kan ha stor betydning for den du snakker til.

Bygg din personlige merkevare

Med mange som konkurrerer om de samme kundene, er det viktig å engasjere kundene med din egen historie som de kan relatere til. Skap din personlige og troverdige historie, og bygg merkevaren din rundt dette. Hvorfor tilbyr du egentlig kundene akkurat disse produktene eller tjenestene? Hvordan ønsker du å hjelpe dem, og hvilke utfordringer har du selv hatt på veien? Ved å vise gjennom video at du har en personlig motivasjon i det du tilbyr, blir det enklere å engasjere kunder og få dem til å huske nettopp deg.

Forbedre søkemotoroptimalisering – SEO

Dersom du fyller nettsiden din med video, vil du rangere høyere i Google. Dette fordi Google eier Youtube, og derfor selvfølgelig liker video. Tenk også igjen på at folk foretrekker video fremfor tekst, slik at videoer ofte oppnår flere klikk. Når du har videoer på nettstedet ditt, kan du også regne med at besøkende bruker lenger tid på siden din, enn på sider som ikke har video.

Tips:

Lag lange videoer

Hvis du ønsker å rangere høyt på Youtube, bør du lage lange videoer fordi Youtube særlig rangerer videoer etter “total watch time”. Når seere i gjennomsnitt ser på 40% av en video, betyr dette at lange videoer blir sett på lenger enn korte. I tillegg er det viktig å fokusere ekstra på de første 15 sekundene. Det er nemlig i løpet av de første 15 sekundene at sannsynligheten er størst for at seeren faller fra.

Skriv titler folk vil klikke på

Youtube benytter CTR (click through rate) som sentralt signal for rangering. Sørg derfor for at folk klikker på din video når de søker etter ditt nøkkelord. Du kan eksempelvis benytte videoens tittel til å tiltrekke folk til å klikke, men hold deg borte fra clickbait.

Skriv beskrivelser til videoen

Lange beskrivelser til videoene er også smart å bruke litt tid på! Rett og slett fordi dette gir brukeren er dypere forståelse for temaet i videoen din, og fordi sannsynligheten øker for at Youtube plasserer videoen din som anbefalt video tilknyttet et tema.

Optimaliser rundt nøkkelord

Du ønsker selvfølgelig også å rangere høyt i Google. De tre øverste plasseringene får 55% av alle klikkene. For å få en video til å rangere høyt, bør du derfor optimalisere videoen din rundt et nøkkelord som allerede har videoer på Google. Du bør foreta et søk etter det nøkkelordet du potensielt ønsker å bruke, og se om du får noen videotreff. En grei tommelfingerregel kan være at dersom det dukker opp en video på topp 10 plassering, så er det et greit nøkkelord å bruke.

Sørg for backlinks

Ved å bygge inn videoene dine i blogginnlegg på nettsiden din, sørger du for backlinks til videoene samtidig som du sender rangeringssignal til Youtube. Dette er bra for SEO. I tillegg får du vist overfor leserne av bloggen din at du har en Youtube-kanal i tillegg, slik at du får flere seere.

Klar for å se resultater?

Ta en kaffe med oss — vår dør er åpen.