Hopp til hovedinnhold

Tilbake til blogg

Netthandelsblogg: SEM

Hvordan kan jeg gjøre programmatisk annonsering lønnsomt?

Martine Karlsson
05.02.2020

I de «gode» gamle markedsføringsdager var ordtaket: «Jeg vet at halvparten av reklamekronene mine kastes bort – jeg vet bare ikke hvilken halvpart!» Selv i 2020, med alle mulighetene som programmatisk annonsering har, mistenker vi at det fremdeles er noen halvparter som brennes både her og der.

Etter noen år hvor programmatisk annonsering har blitt et vanligere ord hos markedsførere, er det derfor på tide å ta en sjekk på om DINE penger brennes – eller brukes på en lønnsom måte.

Det finnes mange mediebyråer der ute, og mange kjører programmatisk annonsering for kundene sine. Det finnes også mange flinke hoder, og vi i INEVO tror ikke det finnes mange gjenlevende aktører der ute som bare tenker «Nå skal vi skru kundene våre for mest mulig penger!».

Men, i en tid hvor teknologien og mulighetene endres i rekordfart, er det ikke alltid lett å være en god bestiller. Og da er det heller ikke så lett å sitte på den andre siden. Vi mistenker at det derfor ikke alltid er laget en plan for at kampanjene skal være lønnsomme. Det synes vi det bør være. Om du er enig, bør du lese videre.

Med disse rådene fra oss i INEVO kan du bli en bedre bestiller

Sett alt i kontekst med hvorfor og hvor du annonserer – og for hvem

Still deg selv noen kritiske spørsmål før du setter i gang annonsering; hvorfor kjøper du programmatisk, hva er målet, hvem er målgruppen, hvilke krav stiller du til hva du får igjen, hvem skal sette opp kampanjene, hva skal du si til byrået, og hva bør du måle. Sett resultatene i kontekst med dette når du skal lære til fremtidige kampanjer.

Hvorfor kjører du programmatisk?

I mange tilfeller er det slik at budsjettet øremerkes f.eks branding eller generell synlighet. Men må det være slik? Ordtaket “all publisitet er god publisitet” stemmer ikke 100%. Det er alltid bedre å ha et godt og relevant budskap som du viser til relevant målgruppe. Tenk over hvorfor du kjøper programmatiske annonser, før du gjør noe som helst.

Definer målet og hva det er verdt – for deg!

Hva er verdien av en sidevisning? Noen skryter enda av hvor mange sidevisninger de klarer å produsere. Men for å være helt ærlig er nok mange sidevisninger verdt 0 kroner, om man ikke følger opp med noe mer. Noe litt mer relevant er antall klikk som besøker den siden du ønsker, men med mindre brukerne gjør noe verdiskapende hos deg, er det fremdeles ikke store verdier å spore. Men kan du spore verdien i f.eks en nedlastet brosjyre, en bruker som har kontaktet deg via chat, epost eller telefon, eller enda bedre – et bestilt produkt eller tjeneste – så kan du sette enten estimerte eller reelle kroneverdier på dette!

Hvor vil du – og hvor mye er det verdt for deg å komme dit?

till krav til de som setter opp og bruker pengene dine.

Om du bygger hus, stiller du krav til taktekkerne om at taket skal være tett. Elektrikere får skjennepreken om du ikke får strøm til kjøkkenet, og rørleggere som stiller på jobb i dykkerdrakt ville du rett og slett ikke stolt på. På samme måte bør du som bruker penger på programmatisk annonsering stille krav til de du bruker til jobben. Fortell mediebyrået ditt hva som er viktig for deg, og ikke vær redd for å si at du ikke er teknisk spesialist på DSPer eller programmatisk annonsering generelt. Fortell i forkant hva du forventer å få igjen for samarbeidet. Da slipper du svaret «Å ja, det visste vi ikke – det skulle du sagt før» når du har brukt din første mediemillion uten å spore kampanjene.

Vær tydelig med de som lager kampanjene

Husk at vi som jobber med programmatiske kjøp jobber med mange forskjellige typer kunder, og med mange forskjellige typer bransjer. Hver kampanje er ulik den andre. De beste som driver med programmatisk annonsering generaliserer ikke, men bygger opp ting fra bunnen av hver gang. Hver kunde er som regel unik – selv om man selvsagt lærer underveis. Som bestiller er det viktig at du forteller oss hva du ønsker, på den måten får vi en sjanse til å lage noe bra for deg! Og ikke minst, vi skal ha respekt for at det er dine penger du kommer til oss med.

Det er dine penger vi bruker – det skal vi som byrå ha respekt for

Sett opp måling slik at du vet du faktisk får noen svar!

Sistnevnte er desverre hentet fra mange reelle eksempler. Det finnes alltid tall. Tall fra systemet er vel og bra, men de forteller i utgangspunktet bare en liten bit av sannheten. I mange tilfeller er det nødvendig å legge inn ekstra sporing, slik at du enten vet kroneverdier eller antall konverteringer. På den måten er det mulig å se om kampanjene du kjørte gav ønsket effekt eller ikke.

Krev fleksibilitet!

Krev at kampanjene du bruker penger på, skal overvåkes, justeres og optimeres underveis.

Programmatisk annonsering har ofte et relativt høyt budsjett sammenlignet med andre aktiviteter. Husk å sjekke at byrået du benytter sier seg villige til å steppe inn og gjøre nødvendige endringer underveis i kampanjeperioden. Dette uansett om perioden er 1-2 dager eller 1-2 måneder! Det siste du ønsker er å starte kampanjen – gå tom for produkter – og så sitte og se på at pengene renner ut fra systemet til ingen nytte. De mindre justeringene underveis er ofte de som gjør at kampanjene blir en suksess. Justeringer av målretning, plasseringer eller budgivning kan utgjøre store forskjeller på slutten av kampanjeperioden.

Lær av dine feil

Det er alltid noe å lære. Vær ærlig etter en kampanje. Lær å lese tall – og ikke vær redd for å gå på kurs eller stille folk dumme spørsmål (det er slik de flinke folkene ble flinke) Sjekk tallene nøye, og sjekk de rette tallene. Kan du påvise lignende tall på tvers av måleverktøy? F.eks har du besøkstall som samsvarer noenlunde med klikktallene? Jo mer du lærer, jo flere spørsmål vil du sikkert stille deg selv, men det er helt naturlig. Til slutt vil du mest sannsynlig forsøke å regne ROI – return on investment. Det er da det begynner å bli moro. Ikke vær redd for å verdisette konverteringstall om du må, men husk å merke hvilke tall som er guesstimates, estimates eller reelle tall. Alt er som regel bedre enn ingenting, når du står der og skal svare på om pengene ble brukt bra eller ikke.

De flinkeste av oss er kanskje også de som har stillt flest spørsmål

Utfordre etablerte sannheter

Bruker du et byrå av gammel vane? Ikke vær redd for å se over på den andre siden av bekken – det er lov å se seg om. Om ikke annet, vil man få alt fra gode tilbud, til enda bedre: gode råd om hvordan ditt eksisterende byrå kan gjøre en enda bedre jobb.

Bruker du for eksempel det samme budskapet i annonsene igjen og igjen? Ikke vær redd for å tenke utenfor boksen og prøve nye ting!

Bygg lønnsom programmatisk annonsering over tid

Disse rådene tror vi kan gjøre annonsekjøpene dine mer lønnsomt – over tid. Vi sier ikke at det er lett, her er det mye hardt arbeid. Målet er jo selvsagt at du på slutten av dagen har solgt mer av produktet eller tjenesten din – og at du i tillegg har bygget merkenavnet ditt. Tross alt er jo den beste merkevarebyggingen fornøyde kunder som kjøper fra deg igjen, og som sprer det til de rundt seg. Kan du se trender som tilsier at programmatiske kjøp faktisk er med og øker salget ditt? Da er du i programmatisk-nirvana!

Ofte stilte spørsmål

Begrepet programmatisk annonsering er automatiske kjøp og salg av annonser på nett. Programmatisk annonsering foregår på mange forskjellige plattformer, og gjør kjøp og salg av digitale annonser raskt og effektivt gjennom såkalte DSP systemer.

DSP forkortelsen står for «Demand Side Platform», en kjøpsplattform for display annonsering – som lar deg kjøpe og selge visninger på tvers av annonsebørser. Eksempler på DSP’er er Delta Projects, Adform og DoubleClick.

RTB forkortelsen står for «Real Time Bidding» og henviser til systemer som lar aktører kjøpe og selge annonsevisninger basert på budgivning, i sanntid – som gjør det mulig å starte eller stoppe kampanjer i løpet av kort tid.

I 2020 ligger teknologikostnadene i snitt på rundt 10%. Kostnadene forbundet med for eksempel byråbruk eller rådgivning rundt programmatiske kjøp kan likevel være høye, og vil variere fra byrå til byrå. Selv om det fortsatt finnes aktører som ikke gir innsyn i kostnadene, har de fleste aktører nå full åpenhet rundt dette.

Klar for å se resultater?

Ta en kaffe med oss — vår dør er åpen.